Cât costă o nuntă în 2024?

24 aprilie 2024

Lista cheltuieli nunta

Cheltuielile pentru o nuntă variază în funcție de numărul de invitați, locație și serviciile pe care vrei să le incluzi. Acestea ar trebui să fie calculate în avans și n-ar trebui să-ți depășească bugetul, astfel întcât voi să vă bucurați de eveniment fără stres. De obicei, lista cheltuielilor de nuntă e formată dintr-o serie de costuri fixe – precum închirierea localului, formația sau serviciile foto-video – și câteva cheltuieli variabile, care au de-a face cu aspecte precum invitațiile de nuntă sau meniurile. În acest articol, estimăm cheltuielile pentru o nuntă de 100 de persoane în 2024. Vorbim despre cununia civilă, cununia religioasă, petrecere, dar și despre pregătirea mirilor.

Ce cheltuieli de nuntă sunt prioritare?

Planificarea unei nunți ar trebui să înceapă cu cel puțin un an înainte de data evenimentului. Asta pentru că locațiile bune sunt greu de găsit și, pe lângă asta, sunt și mai greu de găsit disponibile. Din cauza pandemiei și a interdicțiilor din 2020, nunțile s-au decalat cu cel puțin un an, de aceea acum poți da peste săli rezervate încă de acum 2 ani pentru o nuntă în vara lui 2024. Odată ce ai găsit restaurantul/locația pentru petrecerea de nuntă și ai un estimat al numărului de invitați, e esențial să-ți cauți și rezervi furnizorii principali:

  • Muzică: Ține de bugetul tău dacă vrei să apelezi la o formație live, la un DJ sau ambele. Unii miri invită artiști celebri din România sau trupe de lăutari. În acest fel, costurile se ridică la cel puțin 10.000 EUR. Un alt aspect important e tipul de muzică pe care îl rezervi pentru nuntă. Rudele mai în vârstă ar putea aprecia o formație de muzică populară, pe când tinerii…. nu prea. La fel cum un DJ ar aduce pe ring toți invitații tineri, pe când cei mai bătrâni s-ar simți stingheriți. Pe lângă muzică, poți include și momente cu dansatori profesioniști sau iluzioniști pentru un plus de spectacol.
  • Fotograf și videograf: Aceștia sunt esențiali pentru a imortaliza momentele speciale dinainte și din timpul evenimentului, deci trebuie să-ți asiguri locul din timp.
  • Biserica: Dacă vrei să organizezi cununia civilă în aceeași zi cu ceremonia religioasă, e important să stabilești din timp toate detaliile, cu biserica la care vei merge. Aceștia sunt furnizorii principali și e esențial să-i rezervi din timp. Tot ei vor determina aproximativ 70-80% din bugetul total al nunții.

Cât costă o nuntă?

Mențiune: Prețurile prezentate în continuare sunt doar estimative și pot varia considerabil în funcție de regiune și de furnizorii pe care îi alegi. Tabelul are doar scop informativ.

CheltuieliPreț minimPreț maxim
Pregătire miri
Rochie de mireasă300 EUR> 10.000 EUR
Make-up și coafură mireasă150 EUR500 EUR
Buchet mireasă30 EUR150 EUR
Costum mire200 EUR2.000 EUR
Verighete400 EUR4.000 EUR
Cursuri de dans100 EUR300 EUR
Cununie civilă
Taxă certificat prenupțial100 RON/pers100 RON/pers
Taxă oficiere cununie civilă în weekend/sărbători legale100 RON350 RON
Taxă oficiere cununie civilă în zilele săptămânii, după încheierea programului150 RON150 RON
Taxă oficiere cununie civilă într-o altă locație decât cea a Serviciului de Stare Civilă750 RON1.600 RON
Șampanie și dulce (fursecuri, pișcoturi etc.)25 RON/pers50 RON/pers
Cununie religioasă
Taxă biserică1.000 RON2.500 RON
Cor250 RON500 RON
Petrecere
Restaurant + meniu + alte servicii (Ex. candy bar)8.000 EUR (80 EUR/pers)20.000 EUR (200 EUR/pers)
Formație2.000 EUR10.000 EUR
DJ300 EUR500 EUR
Servicii foto-video500 EUR5.000 EUR
Cabina foto/360200 EUR700 EUR
Papetărie nuntă50 EUR200 EUR
Aranjamente florale, lumânări300 EUR2.000 EUR
Mărturii nuntă1 EUR/pers5 EUR/pers
Total estimat13k EUR50k EUR

Deci dacă prețul estimat pentru o nuntă de 100 de persoane variază între 13k și 50k EUR, o nuntă de 150 de persoane poate ajunge între 19.5k și 75k EUR, iar o nuntă de 200 de persoane poate costa între 26k și 100k EUR.

Trebuie să acoperi toate costurile înainte de nuntă?

Răspunsul este nu, dar pentru a fi relaxat, încearcă să-ți faci calculele astfel încât să poți plăti sala înainte de nuntă. O altă idee ar fi să plătești doar o parte din restaurant + foto-video și formație, pentru ca mai apoi, restul pentru restaurant să-l achiți din darul primit. Cheltuielile de care trebuie să te ocupi înainte de nuntă sunt:

  • Aproximativ 20% din valoarea totală a sălii. Suma trebuie achitată până la data evenimentului și poate fi plătită și în rate. Unele restaurante doresc și 50% din suma finală.
  • 30-50% din valoarea totală a formației.
  • 20% și 50% din valoarea contractului pentru foto-video.
  • Ținutele mirilor necesită un avans de 20-50% și restul se achită în momentul ridicării lor.
  • Verighetele se plătesc integral în momentul achiziției.
  • Alte cheltuieli sunt estimate la aproximativ 500 EUR. Toate acestea duc undeva la 3-5k EUR pe care ar trebui să-i plătești înainte de ziua cea mare. De biserică se ocupă, de obicei, nașii.

Cum să reduci cheltuielile de nuntă?

Lista cheltuielilor de nuntă poate fi scurtată semnificativ, iar pentru unele lucruri, poți micșora bugetul. Începe prin a tăia serviciile care sunt „nice-to-have” și le adaugi la final doar dacă observi că ai buget pentru ele. Alte sugestii:

  • Nunțile în extrasezon sunt o idee foarte bună pentru diminuarea costurilor. Deși poate fi ceva mai frig în perioada noiembrie-martie, și bugetul e mai mic pentru că cererea scade drastic.
  • Alege o locație care nu presupune și costuri de transport pe care să le acoperi pentru invitații tăi.
  • Analizează ofertele din partea mai multor localuri și compară serviciile incluse, astfel încât să alegi cea mai avantajoasă variantă pentru voi.
  • Renunță la un preparat din meniu. Nimeni n-o să analizeze că au fost trei feluri de mâncare în loc de patru, atât timp cât atmosfera a fost fantastică.
  • Un DJ bun poate fi o alegere mai inteligentă decât o formație mediocră și e și mult mai avantajos din punct de vedere financiar.
  • Când vine vorba de fotografi și videografi, puneți-vă de acord dacă vreți ambele servicii sau doar unul singur. De asemenea, luați în calcul și detaliile suplimentare, precum utilizarea unei drone sau numărul de camere și de albume foto.
  • Eficientizează pe cât posibil cheltuielile pentru rochia de mireasă, costumul mirelui, buchet de flori și alte accesorii pe care nu le veți mai purta prea curând.
  • Optează pentru verighete mai accesibile.
  • Invită mai puține persoane. Cu cât petrecerea e mai mică, cu atât reduci și cheltuielile de nuntă.
  • Apelează la invitații de nuntă digitale. Cu Attendi, îți creezi singur invitația la nuntă și elimini costurile pe care le presupun clasicele invitații în format fizic. Cheltuielile de nuntă pot varia mult, în funcție de buget și preferințe. Cu siguranță poți găsi opțiunea cea mai potrivită pentru tine, care să-ți satisfacă dorințele și să-ți permită să te și bucuri din plin de ziua cea mare, fără griji.
  • Personalizare completă

  • Distribuire ușoară

  • Confirmare instantă

Încearcă gratuit

Produs

AcasaModele InvitatiiInvitatii pentru nuntaInvitatii pentru botezInvitatii pentru partyInvitatii pentru aniversarePreturiParteneri

© 2022 Attendi.ro