Ghid de organizare botez: Listă de cumpărături și planificare petrecere

5 mai 2024

Ghid organizare botez

via BURDDY Luxembourg

Botezul e unul dintre cele mai importante evenimente odată ce ai devenit părinte, deci înțelegem grija și dorința de a ieși perfect. Dacă mai demult, botezul era doar despre creștinerea copilului la biserică și o gustare în sufragerie alături de rude și nași, în ultimii ani, evenimentul a căpătat o amploare mult mai mare. După creștinarea propriu-zisă, are loc o petrecere de unde nu lipsesc mâncarea, muzica și ursitoarele. Află care sunt pașii în organizarea evenimentului perfect și ce nu trebuie să lipsească de pe lista pentru botez.

1. Stabilirea datei și alegerea bisericii

Pregătirile pentru botez ar trebui să înceapă cu aproximativ 3 luni înainte de eveniment. Conform tainei creștin ortodoxe, copilul ar trebui să fie botezat între 40 de zile și 4 luni de la naștere. Creștinarea nu poate avea loc în zi de post sau de sărbătoare. Consultă-te cu familia și prietenii, pentru a alege o dată convenabilă pentru toată lumea. La fel de important e să discuți și cu preotul care îl va creștina pe cel mic, pentru a-i verifica disponibilitatea. Mai apoi, rămâne să decizi dacă botezul va avea loc acasă, la o capelă sau la biserică, pentru că în funcție de asta, vei avea nevoie de câteva aprobări. Ar fi minunat dac-ai putea alege o dată în care nu e nici prea cald, nici prea frig. Asta pentru că cel mic oricum va fi foarte solicitat și obosit în acea zi, iar temperaturile extreme i-ar putea accentua disconfortul.

2. Pregătirea ceremoniei

Părinții sunt cei care discută cu preotul detaliile organizatorice – ce trebuie pentru botez și cum se va desfășura. Tot ei sunt cei care trebuie să vină cu certificatul de naștere al copilului. Lista părinților de cumpărături pentru botez:

  • Un trusou de haine pentru copil, înainte de botez
  • Bomboane pentru servirea invitaților din biserică
  • Un foarfece și o cutiuță – pentru smocul de păr pe care îl va tăia preotul în timpul ceremoniei. Tot acolo se vor pune și câteva petale de flori din cădelnița în care a fost botezat copilul.
  • Un cadou pentru nași – poate fi ceva personalizat, simbolic
  • Aranjamente florale sau orice elemente de decor pentru biserică (Ex. arcade, covor roșu, baloane etc.)

3. Alegerea nașilor

Alegerea nașilor e un alt aspect important în organizarea botezului. Ei sunt „părinții spirituali” ai celui mic, deci orientează-te spre persoane pe care s-ar putea baza și de la care ar învăța numai de bine. Rolul lor începe încă de la botez. Lista nașilor de cumpărături pentru botez:

  • Fașă
  • Pânză albă
  • Prosop alb și săpun pentru preot
  • Sticlă pentru mir
  • Lumânări de botez
  • O sticlă de vin și una de ulei de măsline pentru împărtășanie
  • Hăinuțe și papucei pe care le bebelușul să le îmbrace după ceremonie
  • Cadou pentru copil
  • Icoană, ce va fi sfințită de preot și dăruită celui mic

Tot nașii sunt cei care se vor ocupa și de taxele bisericești.

Via Christine Constantine Photography Via Christine Constantine Photography

4. Fă lista de invitați pentru recepție

Lista invitaților îți va influența și bugetul pentru botez. În funcție de numărul rudelor și prietenilor pe care vrei să-i ai alături în ziua creștinării copilului, va trebui să alegi și locația. Consultă-te cu partenerul dacă vreți ca evenimentul să fie unul intim sau dacă vreți o petrecere mare. Trimite invitațiile de botez cu 4-6 săptămâni înainte, ca să te asiguri că lumea nu își face alte planuri. Cu Attendi, îți poți crea singur invitațiile, salvând timp și bani. Le faci online, te inspiri din modelele noastre, le trimiți pe orice canal – SMS, Whatsapp, Facebook, Instagram, email – printr-un link, și primești confirmările instant.

Creează-ți propria invitație online

Alege din multiplele modele de invitații de botez disponibile. Personalizează-ți invitația și obține confirmarea online a invitaților, evitând telefoanele suplimentare și situații stânjenitoare.

Vezi modeleÎncepe acum

5. Alege locația pentru petrecere

Următorul pas e să alegi unde veți celebra botezul. Poți închiria sala restaurantului tău preferat sau poți organiza petrecerea într-o grădină în aer liber, dacă vremea ține cu tine. Tot în funcție de vreme și sezon, trebuie să rezervi și locația. Dacă botezul va avea loc în luna iulie, trebuie să faci rezervarea cu cel puțin 3 luni înainte. În schimb, dacă va avea lor în luna octombrie, poți face rezervarea chiar și cu 2-4 săpămâni înainte, pentru că în acea perioadă localurile nu sunt atât de aglomerate. Când alegi locația, ia în calcul și următorul pas.

6. Decide-te asupra tematicii și alege aranjamentele florale și decorațiunile

Locația e extrem de importantă pentru că ea dictează cum vei putea pune în aplicare tematica botezului. În funcție de spațiu și aranjarea meselor, vei putea să decorezi sala în ton cu evenimentul. N-ar trebui să lipsească baloanele și aranjamentele florale, dar ai grijă nici să nu încarci prea mult locația. Aceasta e esențială pentru a obține niște fotografii la care să vă uitați cu drag peste ani.

7. Ia în calcul alte accesorii

Atmosfera e printre cele mai importante aspecte ale unui eveniment. Uneori, poate salva chiar și un meniu mai puțin spectaculos. Iată câteva lucruri pe care le poți pune pe lista de cumpărături pentru botez, ca să plusezi la capitolul distracție:

  • Cabină foto, oglindă magică sau 360°
  • Piñata cu bomboane – îi va da pe spate mai ales pe cei mici
  • Fântâna de ciocolată și aranjamente speciale cu fructe
  • Candy bar
  • Stand cu înghețată
  • Karaoke
  • Mașină de făcut fum
  • Mașină de făcut baloane
  • Lumini dinamice sau statice
  • Clovni sau animatori pentru zona de joacă a celor mici

8. Contractează furnizorii

Odată ce ai stabilit unde va avea loc botezul, e momentul să iei legătura cu furnizorii. Cateringul (dacă locația nu îți pune la dispoziție mâncarea și băutura), serviciile foto-video și muzica sunt prioritare.

  • Fotografii și videografii ar trebui contactați cu aproximativ 1-2 luni înainte de eveniment, în funcție de sezon. Cu cât e mai aglomerat, cu atât trebuie să-i rezervi mai din timp. Și îi vrei pe cei mai buni, ca să revezi cu drag povestea creștinării celui mic.
  • Și muzica joacă un rol foarte important. Poți opta pentru DJ, formație live sau ambele. Depinde de invitați dacă vei alege o trupă modernă sau un ansamblu folcloric. Oricum ar fi, ai grijă să te încadrezi în bugetul prestabilit.

Un alt lucru care ar trebuie să fie pe lista ta pentru botez sunt ursitoarele. Tradiția e menită să aducă un strop de magie, urându-i celui mic toate cele bune – să fie frumos, bun, generos și înțelept.

9. Pregătește un mic cadou pentru invitați

Mărturiile de la nuntă există și aici. Pregătește-le invitaților tăi mici atenții – poate fi ceva personalizat sau pur și simplu un dulce care să le aducă aminte de participarea lor la botez. Oferă-le cadourile la finalul petrecerii. Și, în cele din urmă, organizarea botezului nu e doar despre liste și cumpărături. E despre celebrarea unui eveniment special din viața ta și a copilului. Nu uita să te bucuri de întregul proces, dar mai ales de ceremonia religioasă și de petrecerea alături de cei dragi.

  • Personalizare completă

  • Distribuire ușoară

  • Confirmare instantă

Încearcă gratuit

Produs

AcasaModele InvitatiiInvitatii pentru nuntaInvitatii pentru botezInvitatii pentru partyInvitatii pentru aniversarePreturiParteneri

© 2022 Attendi.ro