Ghid organizare nuntă: Cum să-ți planifici evenimentul în 15 pași?

8 mai 2024

Ghid organizare nuntă

Pentru mulți miri, e un singur pas de la bucuria logodnei, la… griji și anxietăți. Și pasul e făcut odată ce încep să lucreze la agenda nunții. Planificarea unui astfel de eveniment poate fi complicată și copleșitoare, fără o listă pentru organizarea nunții. Cu o agendă bine pusă la punct, știi exact ce ai de făcut, când ai de făcut și ai o imagine de ansamblu actualizată despre planificarea nunții tale, fără să uiți lucruri sau să fii luat prin surprindere. În continuare, îți vom prezenta un ghid pe care să-l bifezi în timpul pregătirilor pentru ziua cea mare.

1. Stabilește data nunții

Începeți prin a alege 3-4 date care să fie în regulă și pentru tine, și pentru partenerul tău. Mențiune: Dacă e în plin sezon și faceți nunta din scurt, luați în calcul că e posibil ca invitații voștri să fie ocupați deja. De asemenea, nunțile de weekend și de sărbători pot fi mai scumpe, la fel și nunțile în lunile iunie-septembrie. Cele 3-4 opțiuni o să vă ajute și în rezervarea sălii pentru petrecere – dacă locația voastră preferată nu e disponibilă în data la care v-ați gândit voi inițial, dar e într-una din celelalte date. Acestă flexibilitate îți va ușura procesul și va preveni dezamăgirile. Odată ce ai stabilit data nunții, poți trece la următorul pas.

2. Stabilește bugetul și prioritățile

Înainte să continui cu orice altceva, trebuie să stabilești bugetul pentru acest eveniment. Cheltuielile de nuntă pot varia foarte mult – în funcție de locația aleasă și numărul de invitați, popularitatea cântăreților sau echipamentele fotografilor și videografilor. Dacă nu vă puneți de acord în privința bugetului de la bun început, vă va fi mult mai dificil să țineți costurile sub control. Plus că, riscați să picați în capcanele furnizorilor. În România, în medie, o nuntă pentru 100 de persoane costă între 13k și 50k EUR. Gândiți-vă ce e o necesitate și ce poate fi lăsat deoparte și faceți lista pentru nuntă, de la A la Z. Odată ce v-ați hotărât asupra unei sume, împărțiți bugetul în:

  1. Cheltuieli pentru pregătirea mirilor
  2. Cheltuieli pentru cununia civilă
  3. Cheltuieli pentru ceremonia religioasă
  4. Cheltuieli pentru petrecere Sigur, n-ar trebui să omiți nici cheltuielile pentru luna de miere.

3. Fă lista de invitați

Nu poți rezerva o locație până nu știi cu aproximație câți invitați vei avea. Discută cu partenerul și faceți o listă inițială cu persoanele pe care le veți invita. De asemenea, discută cu părinții. În România, nunțile mari se datorează de obicei și lor, care își aduc proprii invitați, dar aici trebuie să ai grijă. Ți-ai stabilit deja bugetul și fiecare invitat în plus face diferența. Odată ce ai un număr aproximativ, poți trece la următorul pas.

Creează-ți propria invitație online

Alege din multiplele modele de invitații de nuntă disponibile. Personalizează-ți invitația și obține confirmarea online a invitaților, evitând telefoanele suplimentare și situații stânjenitoare.

Vezi modeleÎncepe acum

4. Rezervă locația

Acum că v-ați decis asupra datei, bugetului și numărului potențial de invitați, începeți să căutați locația. Recomandăm să faceți asta cu cel puțin un an în avans. Unele săli de nuntă sunt rezervate chiar și cu 2 ani înainte de eveniment. Dacă nunta e de dimensiuni mari, puteți să vă îndreptați către corturi sau săli speciale pentru acest tip de evenimente. Dacă în schimb, nunta e de maximum 50 de invitați, vei găsi o locație mult mai ușor – în restaurante, hoteluri, chiar și în aer liber dacă vremea ține cu voi.

5. Decide tema nunții

Care va fi tema și cum va arăta locația? Cu Pinterest și Instagram la îndemână, inspirația e infinită. Alegeți ce vă reprezintă și puneți în aplicare stilul în locația aleasă. Nuntă modernă la oraș, rustică la țară, vintage la castel – opțiunile sunt nelimitate. Sigur, ia în calcul dacă asta va influența transportul și cazarea invitaților, și nu uita să te încadrezi în buget.

6. Rezervă furnizorii

Un alt element cheie din lista pentru organizarea nunții e contractarea furnizorilor. Odată ce ai stabilit care va fi locația ta, e momentul să începi să cauți:

  • Serviciu de catering (dacă locația nu e un restaurant care îți pune la dispoziție și asta)

  • Fotograf + videograf

  • Muzică (DJ, trupă, cântăreț etc.)

  • Servicii privind aranjamentele florale

    Cu artiștii preferați la nunți în România, trebuie să iei legătura cu cel puțin 6 luni înainte. Serviciile foto-video, la fel, se rezervă din timp. În privința cateringului și a florarilor, poți fi mai relaxat, dar tot e important să-i contractați cu cel puțin 2 luni înainte de eveniment. Acești furnizori, plus locația, vor reprezenta aproximativ 80% din cheltuielile nunții tale, deci fă alegerile cele mai bune pentru a te încadra în buget. De asemenea, citește foarte bine contractele înainte să le semnezi, ca să știi exact cât și pentru ce anume plătești.

7. Cumpără verighetele

Verighetele se cumpără de regulă cu 3-6 luni înainte. Dacă le vreți pe comandă, va trebui să faceți asta și mai devreme. Și aici, e foarte important să nu depășiți bugetul prestabilit. „Câteva pietricele extra” pot fi foarte costisitoare și vă pot impacta radical bugetul.

8. Găsește rochia de mireasă și costumul de mire

Pe lista de nuntă de la A la Z stă și găsirea rochiei și costumului perfect. Timpul pe care și-l iau mirii pentru acest pas variază. Unele fete încep căutările din momentul în care se logodesc, altele au o idee despre cum vor să arate rochia încă de când erau mici, iar altele se mobilizează cu 1-3 luni înainte. Atât ele, cât și ei, pot apela la rochii și costume gata făcute sau făcute pe comandă. A doua opțiune ia mai mult timp, pentru că sunt necesare mai multe probe și modificări. Și aici, Pinterestul e sursa numărul 1 de inspirație, dar nu uita că pe lângă aspect, e foarte important să fie și funcționale.

9. Degustă meniul

Via Wedding Palm Beach Via Wedding Palm Beach

Una dintre cele mai „delicioase” aspecte ale organizării unei nunți e degustarea meniului. Asta se întâmplă de obicei cu 3-6 luni înainte de nuntă. Aici veți degusta meniul și veți menționa și preferințele sau intoleranțele alimentare ale invitaților – dacă există vegani, vegetarieni, intoleranți la gluten etc. Același lucru trebuie luat în calcul și în ceea ce privește candy bar-ul, fântâna de ciocolată, cheese bar-ul și orice alte elemente veți mai include în nuntă. Degustarea de meniu are loc și dacă restaurantul unde îți faci petrecerea se ocupă de mâncare, și dacă apelezi la o firmă de catering pentru locația ta. Marja e de cel puțin 3 luni pentru că, dacă există modificări, să poată fi făcute și degustate din nou, fără să fiți în panică de timp.

10. Trimite invitațiile de nuntă

Invitațiile se trimit cu aproximativ 6-8 săptămâni înainte de nuntă. Există și excepții, dar în principiu, ar trebui să fie suficient timp ca și tu, și invitații, să vă pregătiți de eveniment. O sugestie ar fi să ai o listă de rezervă, în cazul în care primești prea multe refuzuri, să ai o alternativă pentru a acoperi totuși sala. E foarte important ca pe invitație să incluzi o dată limită pentru confirmare și un număr de contact în cazul în care cineva dorește mai multe detalii. Alege să-ți faci invitațiile digitale pentru nuntă. Cu Attendi, ai la dispoziție mai multe modele dintre care poți alege, deci nu ai nevoie de skill-uri de designer, și o trimiți rapid și sigur întregii liste de invitați. Ba mai mult, poți include o secțiune pentru confirmare și urmărești în timp real, pe platformă, răspunsurile participanților tăi. Pe lângă faptul că nu mai pierzi timp livrând invitațiile fizic, elimini și costurile de papetărie.

10. Aranjează-ți invitații la mese

Pe măsură ce invitații încep să-și confirme prezența, poți crea organizatorul meselor de nuntă. Platformele precum EpicPlan te ajută să-ți aranjezi invitații la mese rapid și simplu. În funcție de răspunsurile lor, poți face modificări, astfel încât nimeni să nu se simtă exclus. Acest pas e esențial în organizarea unei nunți. Dacă ești mai confortabil cu un organizator fizic, e în regulă și așa, atât timp ai o imagine de ansamblu asupra sălii tale.

12. Rezervă transport și cazare pentru invitați

Dacă ai invitați din alte orașe sau țări, trebuie să iei în calcul și transportul și cazarea lor. Unii miri se ocupă doar de cazare, dar asta depinde de buget și de ce discuți cu invitații. Dacă ai multe persoane care vin dintr-un alt oraș, o idee rentabilă poate fi un microbuz închiriat. Și dacă locația e la ieșirea din oraș, poți rezerva o cursă specială la autobuz. Sigur că te poți ocupa de asta și prin aplicații, doar că Bolt și Uber te vor costa ceva mai mult. Pentru cazare, ar fi indicat să rezervi din timp camerele de hotel sau Airbnb-urile. Ideal ar fi ca acestea să nu fie prea departe de locația unde va avea loc petrecerea pentru că atunci vor fi la mijloc alte costuri – cele pentru transport.

13. Programează-te la cununia civilă

Cu 6 luni - 1 an înainte de data stabilită, se recomandă să faci programarea pentru cununia civilă. Înscrierea se face pe baza unui dosar care trebuie să conțină: actele de identitate ale viitorilor soți, în original și în copie; certificatele de naștere, în original și în copie; certificatul prenupțial (un certificat medical valabil 14 zile calendaristice de la data emiterii, fără de care cei doi nu se pot căsători); actul de divorț sau un certificat de deces al fostului soț (dacă unul dintre cei doi a fost căsătorit anterior), în original și copie; declarație din care să rezulte că cei doi nu cunosc niciun motiv de natură legală care să le împiedice căsătoria. Pe lângă dosar, va trebui să mai achiți și o taxă pentru oficierea cununiei civile. Aceasta poate costa de la 100 RON până la 1.600 RON, în funcție de ziua și locația unde se va desfășura.

14. Stabilește programul pentru ziua nunții

Tot pe agenda nunții trebuie să fie și programul pentru ziua cea mare. Dacă ai în aceeași zi și cununia civilă, și cununia religioasă, și petrecerea, cel mai bine ar fi să le planifici pe toate pe ore: de la programarea la machiaj și îmbracatul mirelui și a miresei, la ședința foto și datinile tradiționale (dacă le respectați), până la mersul la biserică și începerea petrecerii. Încercați să vă țineți de program pe cât posibil. 15-20 de minute întârziere nu sunt un capăt de lume, dar e foarte important să nu se decaleze activitățile prea mult.

15. Pune la punct ultimele detalii

În săptămâna dinaintea nunții, fă ultimele verificări: confirmă încă o dată numărul de persoane și transmite informația restaurantului/serviciului de catering, asigură-te că florile și decorațiunile sunt ce vă doriți și ridică rochia de mireasă și costumul mirelui, dacă n-ai făcut-o deja. Dacă ai bifat toți cei 15 pași, e momentul să începi să planifici luna de miere!

  • Personalizare completă

  • Distribuire ușoară

  • Confirmare instantă

Încearcă gratuit

Produs

AcasaModele InvitatiiInvitatii pentru nuntaInvitatii pentru botezInvitatii pentru partyInvitatii pentru aniversarePreturiParteneri

© 2022 Attendi.ro