Ghid pentru cununia civilă: Acte necesare și listă cumpărături

31 mai 2024

ghid cununie civila

După logodnă, cununia civilă e următorul pas în unirea destinelor. Unele cupluri se opresc aici, pe când altele continuă cu ceremonia religioasă și petrecerea cu fast. Ține de voi dacă vreți să le faceți pe toate într-o singură zi, să le faceți în date diferite ca să evitați aglomerația și stresul, sau dacă vreți să vă opriți doar la cununia de la primărie. Oricum ar fi, pentru a deveni soț și soție civil, trebuie să îndepliniți câteva criterii și să faceți câțiva pași. Descoperă-i în continuare.

Alege data cununiei civile

Recomandarea noastră e să găsești 3 date care funcționează și pentru tine, și pentru partener. Mai apoi, verificați disponibilitatea Stării Civile. Unele primării îți permit chiar și programarea online, pe website-ul lor. Având 3 date alese în prealabil, îți va fi mai simplu să te orientezi dacă una dintre ele e ocupată deja. Alte recomandări:

  1. Pentru alegerea datei cununiei civile, puteți lua în calcul momentele memorabile din viața voastră de cuplu cum ar fi cererea în căsătorie, prima întâlnire sau primul sărut.
  2. Sâmbăta și duminica sunt printre cele mai aglomerate zile la Starea Civilă, deci fie te asiguri că îți faci programarea din timp, fie alegi o zi din timpul săptămânii, când totul e mai relaxat.
  3. Dacă optezi pentru o zi de luni până vineri, consultă-te mai întâi cu martorii și restul invitaților, să te asiguri că pot ajunge la eveniment. Costurile pentru oficierea cununiei civile, în funcție de data aleasă, sunt următoarele:
    Preț minimPreț maxim
    Taxă oficiere cununie civilă în weekend/sărbători legale100 RON350 RON
    Taxă oficiere cununie civilă în zilele săptămânii, după încheierea programului150 RON

    Creează-ți propria invitație online

    Alege din multiplele modele de invitații de nuntă disponibile. Personalizează-ți invitația și obține confirmarea online a invitaților, evitând telefoanele suplimentare și situații stânjenitoare.

    Vezi modeleÎncepe acum

2. Alege locația

De obicei, cununia civilă are loc la primărie, la Starea Civilă. Poți alege și o altă locație – grădina propriei case, restaurantul unde va avea loc petrecerea, un parc sau o plajă – doar că asta va presupune o cheltuială extra la nunta ta. Prețul depinde de oraș și de taxele fiecărei primării în parte, dar în principiu variază între 750 și 1.600 RON. Dacă vreți să optați pentru ultima variantă, trebuie să vă programați în avans, pentru a vă asigura un ofițer de la Starea Civilă, care să vă însoțească de la primărie, în locația aleasă de voi.

3. Alege martorii

Spre deosebire de cununia religioasă, martorii de la cununia civilă nu trebuie să fie persoane căsătorite. Trebuie doar să fie majori și să aibă asupra lor un act de identitate. Cuplurile se îndreaptă spre rude sau prieteni dragi când își aleg nașii de cununie și, de obicei, sunt aceiași care le vor fi alături și la cununia religioasă – deci căsătoriți și cu experiență în căsnicie.

Contractează fotograful și videograful

Fotografii și videografii buni se numără printre furnizorii de nuntă cei mai solicitați. Avantajul e că o cununie civilă durează între 5 și 10 minute, deci nu e foarte dificil să găsești pe cineva disponibil pentru acel moment. Totuși, ai grijă să faci asta din timp. Recomandarea noastră e cu cel puțin o lună în avans. Dacă în schimb, cununia civilă e doar primul pas și, în aceeași zi, urmează și cununia religioasă, și petrecerea, lucrurile se schimbă și serviciile foto-video trebuie contractate și mai repede de atât. Află totul din ghidul nostru de organizare nuntă.

Întocmește dosarul și depune-l la primărie

Din păcate, încă mai avem dosare cu șină, iar unul dintre ele e obligatoriu dacă vrei să te căsătorești civil. Acesta se depune la serviciul public comunitar de evidență a populației, la primăria de domiciliu, compartimentul „stare civilă”.

Acte necesare pentru cununia civilă între doi cetățeni români

  1. Actele de identitate ale celor doi, în original și copie
  2. Certificatele de naștere, în original și copie
  3. Certificatele prenupțiale (mai multe despre asta, la următorul pas)
  4. Declarația-tip. Aceasta se poate descărca de pe website-ul primăriei și se completează când se depun actele. Din declarație, trebuie să rezulte că cei doi soți nu cunosc niciun motiv de natură legală care să împiedice încheierea căsătoriei. Tot aici se vor menționa și numele de familie pe care îl vor purta în timpul căsătoriei și regimul matrimonial ales.
  5. Convenție matrimonială, autentificată la notariat în cazul în care regimul matrimonial este altul decât cel al comunității legale.
  6. Dacă cei doi sunt cetățeni români cu domiciliul în străinătate, se vor legitima cu pașaportul aflat în termenul de valabilitate, iar unul dintre ei va prezenta și carte de identitate provizorie, prin care să facă dovada formei de ședere.
  7. Dacă unul dintre parteneri a mai fost căsătorit anterior, trebuie aduse și documentele în original și copie, (traduse și legalizate, dacă e cazul) din care să reiasă că a fost desfăcută căsătoria anterioară și că persoana se poate căsători din nou (actul de divorț sau un certificat de deces al fostului soț, în funcție de situație).

Acte necesare pentru cununia civilă între un cetățean român și unul străin sau între doi cetățeni străini

  1. Dovada eliberată de misiunea diplomatică sau de oficiul consular de carieră al țărilor al căror cetățeni sunt, din care rezultă că sunt îndeplinite condițiile cerute de legea lor națională.
  2. Declarația autentificată de un notar public, de unde rezultă că soțul cetățean străin nu cunoaște niciun motiv de natură juridică care să împiedice încheierea căsătoriei.
  3. Cetățenii statelor cu care România a încheiat tratate, convenții sau acorduri de asistență juridică în materie de stare civilă, trebuie să prezinte documentele în termen de maxim 3 luni de la eliberare, eliberate de autoritățile competente ale statului de cetățenie, cu termenul de valabilitate prevăzut în conținut.
  4. Cetățenii statelor care nu au o misiune diplomatică sau oficială consulară, acreditate în România, și care nu pot obține dovada, pot prezenta o declarație dată pe proprie răspundere, autentificată de un notar public, din care să rezulte că viitorul soț, cetățean străin sau apatrid, nu este căsătorit și îndeplinește condițiile de bază cerute de legea sa națională pentru încheierea căsătoriei în România.
  5. Dacă cetățeanul străin nu știe limba română, e obligatorie prezența unui translator autorizat de Ministerul Justiției, atât la depunerea actelor, cât și în ziua oficierii căsătoriei.
  • Un partener nu poate depune dosarul de unul singur la primărie. Ambii trebuie să fie prezenți. Deci luați în calcul asta și sincronizați-vă programul.

Invită oamenii

De obicei, la cununia civilă, invitațiile se fac fie telefonic, fie personal. Dacă vrei totuși să marchezi ocazia, poți realiza invitații digitale pentru nuntă, cu Attendi. Procesul e extrem de simplu: îți alegi un model, îl personalizezi în funcție de preferințe, incluzi secțiunea de confirmare a prezenței la eveniment și o trimiți instant și sigur, printr-un link. Ba mai mult, ai acces și la răspunsurile lor, în timp real. Pentru cununia civilă, invitațiile se trimit cu aproximativ 2-3 săptămâni înainte.

Fă programări la coafor și cosmetică

Cu o lună în avans, ar trebui să-ți asiguri locul la coafor, machiaj, manichiură, pedichiură și alte servicii ce țin de îngrijirea personală. Sigur, poți alege să faci toate acestea pe cont propriu – simplu și elegant – și în felul ăsta, economisești și niște bani pe care îi puteți redirecționa spre ceva mai important pentru voi.

Caută rochia de mireasă și costumul de mire

De obicei, cununiile civile nu presupun prea mult efort în ceea ce privește ținuta mirilor. Unii chiar aleg stilul casual în detrimentul celui elegant. Mireasa poate opta pentru ceva simplu, alb – rochie lungă sau scurtă în funcție de sezon, salopetă, sau chiar un costum elegant. Pe lângă haine, ar trebui să mai aibă în vedere bijuteriile, pantofii, geanta și buchetul de flori. Viitorul soț ar trebui să-și caute costum, cămașă, butoni, cravată sau papion și pantofi. E posibil și un look mai relaxat, fără cravată sau papion și fără costum, ci o cămașă cu pantaloni eleganți sau jeans. Faceți alegerile astfel încât să vă reprezinte, dar nici să nu fiți total ieșiți din context.

Fă-ți analizele de sânge și obține certificat prenupțial

Certificatul prenupțial are o perioade de valabilitate de 14 zile de la data emiterii (se numără inclusiv sâmbetele și duminicile). Deci faceți toate demersurile pentru a-l avea valabil la data stabilită, altfel nu se poate oficia cununia civilă. Pentru certificatul prenupțial, ambii parteneri trebui să se testeze pentru bolil cu transmitere sexuală (VDRL – sifilis, HIV – SIDA) și trebuie să-și facă un examen radiologic pulmonar (cu excepția femeilor însărcinate). După primirea rezultatelor, medicul de familie va elibera certificatul cu mențiunea „apt pentru căsătorie”. Mai apoi, în maximum 24 de ore, trebuie să depuneți actele de căsătorie. Diferite de testele pentru certificatul prenupțial, sunt analizele de sânge obligatorii. Recomandăm să le faceți cu 3 săptămâni înainte de cununia civilă.

Cumpără șampanie și dulciuri

Cununia civilă durează între 5 și 10 minute, după care proaspeții căsătoriți ciocnesc un pahar cu invitații și servesc o prăjitură sau un pișcot. Pentru asta, nu uita să cumperi în avans tot ce e nevoie, inclusiv șervețele și pahare.

Fă schimbările necesare după nuntă

Dacă ai luat numele partenerului sau partenerei la căsătorie, în maximum 15 zile lucrătoare, trebuie să-ți schimbi actul de identitate. De asemenea, noul nume trebuie să fie actualizat și la serviciu, la bancă și în contractele de telefonie, gaz și energie. Alte acte care necesită schimbare, pe lângă buletin, sunt permisul de conducere, talonul și certificatul de înmatriculare (dacă mașina e pe numele tău) și cardul de sănătate. Dacă v-ați plănuit deja luna de miere în următoarea perioadă și urmează să plecați din țară, anunțați la primărie pentru a nu-ți anula încă actul de identitate. Bonus! Știai că proaspeții căsătoriți primesc un stimulent financiar din partea primăriei? Trebuie să îndeplinească următoarele criterii:

  1. Ambii sunt la prima căsătorie.
  2. Cel puțin unul dintre parteneri are între 18 și 35 de ani.
  3. Cei doi nu au datorii la bugetul local.
  4. Domiciliul unuia dintre ei e în localitatea în care trăiește, cu cel puțin 1 an înainte să fi depus cererea de căsătorie. Cererea se depune în cel mult 30 de zile de la oficierea cununiei civile, la serviciul public comunitar local al primăriei de domiciliu.
  • Personalizare completă

  • Distribuire ușoară

  • Confirmare instantă

Încearcă gratuit

Produs

AcasaModele InvitatiiInvitatii pentru nuntaInvitatii pentru botezInvitatii pentru partyInvitatii pentru aniversarePreturiParteneri

© 2022 Attendi.ro