31 mai 2024
După logodnă, cununia civilă e următorul pas în unirea destinelor. Unele cupluri se opresc aici, pe când altele continuă cu ceremonia religioasă și petrecerea cu fast. Ține de voi dacă vreți să le faceți pe toate într-o singură zi, să le faceți în date diferite ca să evitați aglomerația și stresul, sau dacă vreți să vă opriți doar la cununia de la primărie. Oricum ar fi, pentru a deveni soț și soție civil, trebuie să îndepliniți câteva criterii și să faceți câțiva pași. Descoperă-i în continuare.
Recomandarea noastră e să găsești 3 date care funcționează și pentru tine, și pentru partener. Mai apoi, verificați disponibilitatea Stării Civile. Unele primării îți permit chiar și programarea online, pe website-ul lor. Având 3 date alese în prealabil, îți va fi mai simplu să te orientezi dacă una dintre ele e ocupată deja. Alte recomandări:
Preț minim | Preț maxim | |
---|---|---|
Taxă oficiere cununie civilă în weekend/sărbători legale | 100 RON | 350 RON |
Taxă oficiere cununie civilă în zilele săptămânii, după încheierea programului | 150 RON |
Alege din multiplele modele de invitații de nuntă disponibile. Personalizează-ți invitația și obține confirmarea online a invitaților, evitând telefoanele suplimentare și situații stânjenitoare.
De obicei, cununia civilă are loc la primărie, la Starea Civilă. Poți alege și o altă locație – grădina propriei case, restaurantul unde va avea loc petrecerea, un parc sau o plajă – doar că asta va presupune o cheltuială extra la nunta ta. Prețul depinde de oraș și de taxele fiecărei primării în parte, dar în principiu variază între 750 și 1.600 RON. Dacă vreți să optați pentru ultima variantă, trebuie să vă programați în avans, pentru a vă asigura un ofițer de la Starea Civilă, care să vă însoțească de la primărie, în locația aleasă de voi.
Spre deosebire de cununia religioasă, martorii de la cununia civilă nu trebuie să fie persoane căsătorite. Trebuie doar să fie majori și să aibă asupra lor un act de identitate. Cuplurile se îndreaptă spre rude sau prieteni dragi când își aleg nașii de cununie și, de obicei, sunt aceiași care le vor fi alături și la cununia religioasă – deci căsătoriți și cu experiență în căsnicie.
Fotografii și videografii buni se numără printre furnizorii de nuntă cei mai solicitați. Avantajul e că o cununie civilă durează între 5 și 10 minute, deci nu e foarte dificil să găsești pe cineva disponibil pentru acel moment. Totuși, ai grijă să faci asta din timp. Recomandarea noastră e cu cel puțin o lună în avans. Dacă în schimb, cununia civilă e doar primul pas și, în aceeași zi, urmează și cununia religioasă, și petrecerea, lucrurile se schimbă și serviciile foto-video trebuie contractate și mai repede de atât. Află totul din ghidul nostru de organizare nuntă.
Din păcate, încă mai avem dosare cu șină, iar unul dintre ele e obligatoriu dacă vrei să te căsătorești civil. Acesta se depune la serviciul public comunitar de evidență a populației, la primăria de domiciliu, compartimentul „stare civilă”.
De obicei, la cununia civilă, invitațiile se fac fie telefonic, fie personal. Dacă vrei totuși să marchezi ocazia, poți realiza invitații digitale pentru nuntă, cu Attendi. Procesul e extrem de simplu: îți alegi un model, îl personalizezi în funcție de preferințe, incluzi secțiunea de confirmare a prezenței la eveniment și o trimiți instant și sigur, printr-un link. Ba mai mult, ai acces și la răspunsurile lor, în timp real. Pentru cununia civilă, invitațiile se trimit cu aproximativ 2-3 săptămâni înainte.
Cu o lună în avans, ar trebui să-ți asiguri locul la coafor, machiaj, manichiură, pedichiură și alte servicii ce țin de îngrijirea personală. Sigur, poți alege să faci toate acestea pe cont propriu – simplu și elegant – și în felul ăsta, economisești și niște bani pe care îi puteți redirecționa spre ceva mai important pentru voi.
De obicei, cununiile civile nu presupun prea mult efort în ceea ce privește ținuta mirilor. Unii chiar aleg stilul casual în detrimentul celui elegant. Mireasa poate opta pentru ceva simplu, alb – rochie lungă sau scurtă în funcție de sezon, salopetă, sau chiar un costum elegant. Pe lângă haine, ar trebui să mai aibă în vedere bijuteriile, pantofii, geanta și buchetul de flori. Viitorul soț ar trebui să-și caute costum, cămașă, butoni, cravată sau papion și pantofi. E posibil și un look mai relaxat, fără cravată sau papion și fără costum, ci o cămașă cu pantaloni eleganți sau jeans. Faceți alegerile astfel încât să vă reprezinte, dar nici să nu fiți total ieșiți din context.
Certificatul prenupțial are o perioade de valabilitate de 14 zile de la data emiterii (se numără inclusiv sâmbetele și duminicile). Deci faceți toate demersurile pentru a-l avea valabil la data stabilită, altfel nu se poate oficia cununia civilă. Pentru certificatul prenupțial, ambii parteneri trebui să se testeze pentru bolil cu transmitere sexuală (VDRL – sifilis, HIV – SIDA) și trebuie să-și facă un examen radiologic pulmonar (cu excepția femeilor însărcinate). După primirea rezultatelor, medicul de familie va elibera certificatul cu mențiunea „apt pentru căsătorie”. Mai apoi, în maximum 24 de ore, trebuie să depuneți actele de căsătorie. Diferite de testele pentru certificatul prenupțial, sunt analizele de sânge obligatorii. Recomandăm să le faceți cu 3 săptămâni înainte de cununia civilă.
Cununia civilă durează între 5 și 10 minute, după care proaspeții căsătoriți ciocnesc un pahar cu invitații și servesc o prăjitură sau un pișcot. Pentru asta, nu uita să cumperi în avans tot ce e nevoie, inclusiv șervețele și pahare.
Dacă ai luat numele partenerului sau partenerei la căsătorie, în maximum 15 zile lucrătoare, trebuie să-ți schimbi actul de identitate. De asemenea, noul nume trebuie să fie actualizat și la serviciu, la bancă și în contractele de telefonie, gaz și energie. Alte acte care necesită schimbare, pe lângă buletin, sunt permisul de conducere, talonul și certificatul de înmatriculare (dacă mașina e pe numele tău) și cardul de sănătate. Dacă v-ați plănuit deja luna de miere în următoarea perioadă și urmează să plecați din țară, anunțați la primărie pentru a nu-ți anula încă actul de identitate. Bonus! Știai că proaspeții căsătoriți primesc un stimulent financiar din partea primăriei? Trebuie să îndeplinească următoarele criterii:
Personalizare completă
Distribuire ușoară
Confirmare instantă